03 June 2011

Udang Goreng Tepung...

     Hari ini saya nak kongsi satu resepi kegemaran saya dan suami. 3 dara tak berapa menyukainya.. .sob..sob..sob...sedih nie..Yang buat saya suka akan masakan ini..ianya tak menyerap minyak,sedap dan rangup, lagipun saya peminat tegar udang..alahai,,...bahaya tue...banyak kolesterolnya..hmmm.. Selain udang, boleh juga dipratikkan pada sotong jua ayam. Hasilnya sama...sedap...Mari kita sama sama mencuba...

Bahan-bahannya:-
Udang  (ikut suka banyak mana)
Telur 1 biji (kalau banyak udang tambahlah telur lagi)
Tepung gandum secukupnya untuk menyalut udang
Garam 1/2 sudu teh
Serbuk penaik (takde pun takper)
Sedikit minyak untuk mengoreng.

Cara membuatnya

1.   Udang digaul dengan garam sehingga sebati.
      (kalau menggunakan sotong pastikan sotong itu ditoskan
      terlebih dahulu)
2.   Pukul telur seadanya. tidak terlalu kembang
3.   Masukkan udang kedalam telur yang telah dipukul tadi.
4.   Kemudian salutkan udang ke dalam tepung. Pastikan semua
      bahagian udang bersalut tepung.
5.   Goreng dalam minyak yang panas.
6.   Bila agak kekuningan sila angkat. Bagi sotong, bila dah meletup tue,
      cepat cepat angkat. kalau tak nanti sotong liat.

sumber gambar dari google tapi bila dah masak sebiji cam gambar ni.

No comments:

Post a Comment