19 July 2010

Puding Pelangi


Sebenarnya nak kongsi bersama resepi ini. Selalu buat bila nak puasa. Tak lama lagi kan bulan puasa jadi marilah sesama kita kongsi. Tak payah dah beli kat luar, almaklumlah gula pun dah naik kan, jadi buat sendiri dapat jimat kos. Nama puding nie sajer jea letak pelangi sebab tak tahu nak letak nama apa. Sebab kebetulan warna warni so terus letak sebagai puding pelangi.

Jom kita cuba resepi ini

Bahan-bahan:-

1 peket agar agar (biasa buat agar agar yang ada gambar burung layang layang)
6 cawan air
2 cawan gula (kalau taknak manis boleh letak 1 1/2 cawan jea)
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
6 biji telur (kalau tak suka rasa telur, boleh letak 3 biji jea)
2 sudu planta
2 sudu gula
pewarna (ikut suka)
esen vanila (kalau suka)

Cara Membuatnya:-

1. Rendam 1 peket agar agar sehingga lembut
2. Masak 6 cawan air atas dapur dengan api yang sederhana
3. Setelah air mendidih, masukkan 1 peket agar agar
4. Dalam bekas yang berlainan, pukul kesemua telur bersama 2 cawan gula sehingga sebati (pukul dengan garpu jea)
5. Masukkan tepung kastard, pukul hingga tiada ketulan.
6. Setelah agar agar tadi sebati (tiada ketulan), masukkan telur, gula dan tepung kastard yang telah dipukul tadi. Pastikan api perlahan.
7.Masukkan susu cair
8. Masukkan esen vanilla (kalau suka, tak masukkan pun takper, biasa saya tak masukkan)
9. Masukkan 2 sudu gula dan 2 sudu planta, Kacau hingga sebati. Tutup api.
10. Bahagikan kepada 3 bahagian (terserah kalau nak buat banyak warna, lagi banyak bahagian kena bahagi)
11. Letakkan warna pada setiap bahagian. Setiap bahagian satu warna.
12. Dah siap, letakkan ke dalam loyang, letak secara silih ganti, agar warna tadi berselang seli. Letak secara tindan menindan.
13. Dah siap sejukkan di luar peti, setelah agak sejuk, baru masukkan ke dalam peti ais. Sedia untuk dimakan.


Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment